З молодих пагонів кропиви готують салати, супи, пиріжки і гарніри.
Кропива дводомна – чи не найперша вітамінна рослина, що з’являється навесні. Страви з неї корисні при весняному авітамінозі, особливо тим, хто тривалий час лікувався антибіотиками.
Дуже помічна кропива при артриті, який особливо загострюється восени та навесні. Якщо щодня їсти салати з неї, недуга відступить.
Ця рослина – не тільки найперші ліки, а й смачна поживна страва. З молодого листя кропиви можна приготувати багато смачних і корисних страв.
Дуже смачний зелений борщ з кропивою. Варять його як щавлевий, додаючи щавель, та з нею він ароматніший і поживніший.
Кропиву можна додати до різноманітних овочевих салатів. Спробуйте у цю весняну пору приготувати салат… з бур’янів: попередньо ошпарене окропом і подрібнене листя кропиви, лободи та кульбаби (кульбабове попередньо слід вимочити у воді, щоб зникла гіркота), приправте лимонним соком і м’ятою. Можна за смаком додати варені яйця, кукурудзу, крабові палички, сметану або майонез.
Якщо кропиву потушкувати в олії разом з цибулею і додати яйце або ложку сметани, вийде смачний гарнір або начинка для пиріжків.
Якщо ж додати до тушкованої з цибулею кропиви столову ложку борошна, розведеного в молоці, і закип’ятити, одержите суп.
Суміш можна приправити петрушкою, кропом і часником – вийде пікантний соус до других страв, особливо пасує він до м’яса.
// Здоров'я // Не бур’ян, а комора вітамінів
Не бур’ян, а комора вітамінів
Tags: бур'ян, вітаміни, медицина, народна